Bernard Coes

Geboren: 18-04-1876 te Vriezenveen
Overleden: 22-08-1935 te Hengelo (ziekenhuis)

Beluister het geluidsfragment over de jeugdherinneringen van zijn zoon Ben Coes (1910-2004). Ben werd later hoofd van de technische dienst bij Jansen & Tilanus.

Bernard Coes
Bernard Coes

Bernard Coes was een zoon van Gerrit Coes en Bernarda Ekkel. Hij woonde met zijn jonge gezin op het Java, zo heette het stuk land achter de fabriek van Jansen en Tilanus. De oudste 4 kinderen zijn er geboren. Ze leerden er zwemmen in het kanaal met een touw om hun middel, vertelde hun oudste zoon Gerrit Coes.

Het huis op Java, achter de fabriek van Jansen en Tilanus te Vriezenveen

Bernard is als smid in de leer geweest in Borne en heeft daar in de Oude Kerk in 1896 belijdenis van zijn geloof gedaan.

Op 14-05-1898 is hij getrouwd met Gezina Pleij. Samen kregen zij 9 kinderen (hun eerste kindje Gerrit Coes overleed helaas, waarna de zoon die daarna geboren werd ook de naam Gerrit kreeg).

Bernard Coes en Gezina Coes-Pleij

Van beroep was hij smid, machinist en hoofd van de technische dienst bij de firma Jansen en Tilanus. Van het Java zijn ze met het gezin verhuisd naar Hammerweg 13.

Op 22-08-1935 is hij vrij plotseling overleden aan een leverziekte in het ziekenhuis van Hengelo.


Tekst door zijn vrouw Gezina in hun trouwbijbel geschreven. Met potlood, want in die tijd hadden de gewone mensen nog geen pen. Op school leerde je toen nog schrijven met een griffel op een lei. Gerrit Coes was hun eerste kindje, die helaas maar zeer kort geleefd heeft. Hij ligt ergens op het oude gedeelte van de begraafplaats begraven, maar tot heden is onbekend waar.
Trouwbijbel Bernard Coes en Gezina Pleij.

Fotogalerij

Beste lezer, deze pagina is nog in bewerking, dus kom zeker nog eens terug!

Ook herinneringen bewaren op ikzaljenietvergeten.nl?
Meld je aan!
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties