Wanneer een dierbare overlijdt, is het belangrijk om een gepaste rouwkaart te schrijven. Het is namelijk de eerste stap om vrienden en familie op de hoogte te stellen van het overlijden. Maar wat schrijf je op een rouwkaart? In dit artikel geven we je tips en voorbeelden om je te helpen bij het schrijven van een rouwkaart.
Aankondiging overlijden
Het eerste wat je moet doen, is het overlijden van je dierbare aankondigen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld “Met verdriet delen wij u mede dat” te gebruiken. Andere manieren om het overlijden aan te kondigen zijn bijvoorbeeld “Met diepe droefheid” of “Tot ons groot verdriet”. Het is belangrijk om een passende manier te kiezen die past bij jouw gevoelens en die van de familie.
De naam van de overledene
Vervolgens is het belangrijk om de naam van de overledene te vermelden. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met de voor- en achternaam of alleen de voornaam. Het is ook gebruikelijk om de geboorte- en sterfdatum te vermelden. Zo weten mensen hoe oud de overledene was en wanneer het overlijden heeft plaatsgevonden.
Locatie en tijd van de uitvaart
Daarnaast is het belangrijk om de locatie en tijd van de uitvaart te vermelden op de rouwkaart. Dit geeft mensen de mogelijkheid om afscheid te nemen en hun medeleven te betuigen. Vermeld ook of er gelegenheid is tot condoleren en waar dit plaatsvindt.
Persoonlijke boodschap | Wat schrijf je op een rouwkaart
Tot slot is het gebruikelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen aan de rouwkaart. Dit kan bijvoorbeeld een gedicht zijn, een herinnering aan de overledene of een bedankje aan de mensen die hebben geholpen tijdens de ziekte en het overlijden. Zorg ervoor dat de boodschap persoonlijk en oprecht is.
Rouwkaart-teksten | Enkele voorbeelden
Wat schrijf je op een rouwkaart? Dat is persoonlijk. Er zijn geen vaste regels voor. Hieronder vind je enkele voorbeelden van rouwkaart-teksten die je kunt gebruiken op een rouwkaart.
- “Met grote verslagenheid hebben wij afscheid moeten nemen van [naam]. We zullen haar/hem altijd blijven herinneren als een [eigenschap van de overledene].”
- “Verdrietig, maar dankbaar voor de mooie herinneringen, hebben wij afscheid moeten nemen van [naam].”
- “In dankbare herinnering aan [naam], die altijd voor ons klaarstond.”
- “Met diepe droefheid hebben wij afscheid moeten nemen van onze geliefde [naam].”
Correspondentieadres rouwkaart
Op een rouwbrief / rouwkaart wordt meestal ook het correspondentie-adres vermeld. Dit is het adres waar nabestaanden de correspondentie naartoe laten sturen. Stel de ontvanger van de rouwkaart wil een condoleance-kaartje sturen, dan kan dit naar het genoemde adres. Zet het volledige correspondentie-adres onderaan de rouwkaart en zet daarboven het woord ‘correspondentieadres’. Dat is voldoende.
Rouwkaart versturen
Heb je een uitvaartondernemer? Dan zal deze jou voor de verzending van de rouwkaarten een rouwverzendset van PostNL geven. Je kunt hem uiteraard ook zelf aanvragen. Deze verzendset voor rouwkaarten bestaat uit 2 grote verzamelenveloppen. Daarin passen per envelop 30 tot 40 rouwkaarten. De verzamelenveloppen bieden de zekerheid dat rouwkaarten met voorrang en met speciale zorg verwerkt en bezorgd worden.
Welke postzegel moet er op een rouwkaart?
Meestal zorgt de uitvaartondernemer voor de postzegels. De postzegel mag een rouwzegel zijn of een gewone zegel. Met speciale rouwzegels wordt rouwpost sneller herkend bij het postkantoor, dus deze hebben de voorkeur. Ook kan je kiezen voor enveloppen voorzien van een rouwrand voor extra herkenbaarheid.
Waar kan ik rouwpost afgeven?
Is de verzendset verzendklaar, dan kan je de verzamelenveloppen afgeven bij een PostNL-punt. Lever de rouwpost voor 16.30 uur aan. De rouwkaarten worden dan bezorgd op de eerstvolgende bezorgdag (dinsdag t/m zaterdag). Bij afgifte krijg je een bewijs van verzenden en samen met de barcode van de verzendset heb je alle gegevens compleet. Mocht er iets fout gaan, dan kan PostNL de zending traceren en actie ondernemen.
Rouwpost weekend
Je kunt van vrijdag 12.00 uur tot zondag 14.30 uur op postnl.nl/rouwpost ervoor kiezen om je verzamelenvelop(pen) gratis op te laten halen. De rouwpost wordt dan op zondag tussen 16.00 en 20.00 opgehaald op het door jou opgegeven adres. De rouwkaarten worden op maandag bezorgd.
Versturen rouwpost in december
Doe de verzamelenvelop in december nooit in een brievenbus op straat. Dit om vertraging en beschadiging door vuurwerk te voorkomen. Van maandag tot en met vrijdag kan je de verzamelenveloppen afgeven bij een postkantoor. Buiten openingstijden en op feestdagen kan je contact opnemen met de klantenservice. Veel bezorgers bieden een gratis ophaalservice voor rouwpost aan.
Rouwkaarten naar het buitenland
Rouwkaarten naar het buitenland kan je gewoon in de verzamelenvelop stoppen. Dus samen met de andere rouwkaarten bestemd voor Nederland. Plak op de rouwkaarten voor het buitenland wel een internationale postzegel en een priority-sticker. Informeer de geadresseerde in het buitenland ook altijd telefonisch! De bezorging duurt namelijk altijd wat langer als de rouwkaart de grens over moet (afhankelijk van het land van bestemming). Stuur je een rouwkaart buiten de EU dan kan het zelfs meer dan een week duren.
Rouwpostzegels gewoon gebruiken
Mag je rouwzegels gebruiken voor gewone post? Het antwoord is ja. Heb je rouwpostzegels over, dan mag je ze ook voor gewone post (zowel brieven als kaarten) gebruiken. Een rouwzegel is een gewone postzegel, maar wordt uiteraard gebruikt voor rouwpost. Deze is zo ontworpen dat hij makkelijk te herkennen is en daardoor voorrang krijgt op de andere post mocht er zich iets voordoen. Uit respect is het dus logisch dat je hier geen misbruik van maakt, maar heb je ze over dan kan je deze zegels gerust gebruiken.
Is een rouwkaart een uitnodiging?
Krijgt iemand een rouwkaart, dan vragen mensen zich vaak af of ze nu wel of niet naar de uitvaart moeten komen. Het zit zo: als iemand thuis een rouwkaart of rouwbrief heeft ontvangen waarin de datum en plaats van de uitvaart worden genoemd, dan is diegene uitgenodigd om op de uitvaart te komen. Staat er een rouwadvertentie in de krant? Met daarin plaats en tijd van de uitvaart? Dan zijn de mensen die het lezen in principe ook welkom om te komen.
Conclusie | Wat schrijf je op een rouwkaart
Wat je op een rouwkaart schrijft is zeer persoonlijk. Het moet passen bij de overleden persoon én goed voelen voor de achtergebleven familie en vrienden. Het is dus belangrijk om een gepaste manier te vinden om het overlijden aan te kondigen. Met behulp van bovenstaande tips kun je een mooie en passende rouwkaart schrijven. Je kunt de rouwkaart ook toevoegen aan de qr-code op het graf of de urn, zodat deze altijd en overal terug te lezen is.
Let op: Vergeet vooral niet om de rouwkaart zorgvuldig te controleren op spelling- en grammaticafouten voordat je deze verstuurt! Een rouwkaart is niet alleen een manier om mensen op de hoogte te stellen van het overlijden, het is ook een (blijvende) herinnering aan de overledene.
Hulp bij schrijven rouwkaart
Als je het lastig vindt om de rouwkaart zelf te schrijven, kun je altijd hulp vragen aan vrienden, familie of een professional. Het belangrijkste is dat de rouwkaart een persoonlijk karakter heeft en past bij de persoonlijkheid van de overledene. Via een rouwkaart neem je respectvol en gepast afscheid van je dierbare en kan helpen in het rouwproces.