Iemand condoleren via WhatsApp

Als er iemand in je omgeving is overleden, wil je waarschijnlijk je medeleven betuigen aan de nabestaanden. Vroeger gebeurde dat vooral door middel van een kaartje of bloemen. Maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om iemand te condoleren via WhatsApp. Hoe doe je dat op een respectvolle manier?

5 tips voor condoleren via WhatsApp

 1. Begin met een persoonlijke noot
  Als je iemand wil condoleren via WhatsApp, is het belangrijk om te beginnen met een persoonlijke noot. Begin dus niet meteen met “gecondoleerd”, maar schrijf bijvoorbeeld eerst dat je het nieuws hebt gehoord en dat je aan de nabestaanden denkt. Op die manier laat je zien dat je echt betrokken bent.
 2. Kies je woorden zorgvuldig
  Het is belangrijk om je woorden zorgvuldig te kiezen als je iemand wil condoleren via WhatsApp. Vermijd bijvoorbeeld clichés als “het is beter zo” of “het hoort bij het leven”. Schrijf liever iets persoonlijks. Bijvoorbeeld een mooie herinnering aan de overledene. Of een steunbetuiging aan de nabestaanden.
 3. Bied praktische hulp aan
  Als je iemand wil condoleren via WhatsApp, kun je ook aanbieden om praktische hulp te bieden. Bijvoorbeeld door boodschappen te doen of te helpen met de uitvaart. Als je deze hulp ook daadwerkelijk kunt bieden, kan dit voor de nabestaanden een enorme steun zijn.
 4. Houd rekening met de ontvanger
  Het is belangrijk om rekening te houden met de ontvanger als je iemand wil condoleren via WhatsApp. Misschien heeft hij of zij behoefte aan veel steun en aandacht, maar het kan ook zijn dat de nabestaanden juist behoefte hebben aan rust en privacy. Vraag daarom eventueel aan de ontvanger hoe je het beste kunt helpen en steunen.
 5. Sluit af met een persoonlijke boodschap
  Als je iemand wil condoleren via WhatsApp, is het belangrijk om af te sluiten met een persoonlijke boodschap. Schrijf bijvoorbeeld dat je nogmaals aan de nabestaanden denkt en dat je altijd beschikbaar bent als ze behoefte hebben aan steun of een luisterend oor.

Het voordeel van iemand condoleren via WhatsApp

Het is nooit gemakkelijk om iemand te condoleren. Vooral niet als het gaat om het verlies van een dierbare. In deze moderne tijd waarin we communiceren via verschillende kanalen, kan het condoleren van iemand via WhatsApp een goede optie zijn. Het is snel en gemakkelijk. En het geeft de ontvanger de mogelijkheid om op hun eigen tijd te reageren.

Hoe condoleer je iemand via WhatsApp?

Allereerst is het belangrijk om de juiste toon te gebruiken. Wanneer iemand een dierbare heeft verloren, kan dit een hele emotionele tijd zijn. Het is daarom belangrijk om je medeleven te tonen en te laten weten dat je er voor hen bent. Schrijf dat je aan hem of haar denkt en dat je er voor hen bent. Gebruik een toon die vriendelijk en oprecht is. Vermijd het gebruik van clichés of ongepaste opmerkingen.

Deel je herinneringen

Weet je niet goed wat je moet appen? Maak je berichtje persoonlijk door te vertellen over een speciale herinnering of gebeurtenis met de overledene. Dit kan een herinnering zijn aan een bepaalde gebeurtenis. Of een speciale eigenschap van de overledene die je zult missen. Het delen van deze herinneringen kan de ontvanger helpen zich gesteund te voelen en hun verdriet te delen.

Laat weten dat ze niet alleen zijn

Zorg ervoor dat je in het berichtje benadrukt dat je beschikbaar bent voor de ontvanger. Als ze behoefte hebben om te praten of als ze hulp nodig hebben is het fijn dat jij er voor ze bent. Vermeld ook dat je begrijpt dat dit een moeilijke tijd is en dat je er voor hen zal zijn, ongeacht wat er gebeurt. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen rouwt op zijn eigen manier. Sommige mensen hebben behoefte aan tijd alleen, terwijl anderen graag willen praten over de overledene. Laat hen weten dat ze niet alleen zijn en dat ze altijd op jou kunnen rekenen.

Wees eerlijk als je iemand condoleert via WhatsApp

Als je niet zeker weet wat je moet zeggen, is het okay om te zeggen dat je geen woorden hebt voor deze moeilijke tijd. Je kunt dit beter eerlijk zeggen dan helemaal niks laten weten via WhatsApp. Het belangrijkste is dat je de ontvanger laat weten dat je om hen geeft en dat je er voor hen bent. Je kunt ook een gedicht, een citaat of een liedtekst delen die jou heeft geholpen tijdens moeilijke tijden.

Houd het kort

Bij iemand condoleren via Whatsapp vermijd je het versturen van lange berichten. Dit geldt vooral als je iemand niet zo heel goed kent. Het kan overweldigend zijn om een lange boodschap te ontvangen tijdens deze moeilijke tijd. Kortere berichten zijn vaak beter. Deze zijn namelijk gemakkelijker te lezen zijn. Een kort bericht brengt de boodschap duidelijk over. Gebruik bijvoorbeeld een paar zinnen om je medeleven te tonen en om te laten weten dat je aan de ontvanger denkt.

Tips voor wat je kunt sturen via WhatsApp

Heb jij tips of opmerkingen, laat deze dan weten in een reactie. Heb jij ervaring met het condoleren via WhatsApp? Of heb jij ooit condoleances via WhatsApp ontvangen? Hoe was jouw ervaring hiermee? Laat het me weten. Je helpt er mij én anderen mee!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties