Hoe lang duurt het plaatsen van een grafsteen?

Het plaatsen van een grafsteen is een belangrijk en emotioneel moment. Je vraagt je vast af hoe lang het plaatsen van een grafsteen duurt. Hier willen we je wat inzicht geven in de tijdslijn van het plaatsen van een grafsteen, zodat je beter voorbereid bent op wat je kunt verwachten.

Het proces van een grafsteen plaatsen

Hoe lang het duurt voor een grafsteen geplaatst kan worden is afhankelijk van verschillende factoren. De complexiteit van het ontwerp, lokale regelgeving en het weer kunnen allemaal meespelen hoe lang het kan duren. Een ongeschreven regel bij een zandgraf is, dat het 3 tot 4 maanden duurt voordat een grafsteen geplaatst kan worden na een begrafenis. Waarom dit zo is? De grond moet namelijk eerst rusten om verzakking te voorkomen. Daarbij heeft het weer ook invloed op de snelheid van het inklinken van de grond. Gaat het om een 2e inscriptie, dan kan het plaatsen uiteraard eerder. Ook bij een keldergraf kan het grafmonument sneller geplaatst worden.

Wanneer kan je een grafsteen uitzoeken?

Je kunt een grafsteen al voor, of direct na de uitvaart uitzoeken, maar het kan zijn dat je daar emotioneel nog niet aan toe bent. De vraag: Hoe lang duurt het plaatsen van een grafsteen? Is dus ten eerste hiervan afhankelijk. Onderschat dit niet! Gemiddeld gaan mensen ongeveer 3 maanden na het overlijden een grafsteen uitzoeken. Het is heel belangrijk dat je pas op zoek gaat naar een geschikt grafmonument als je daar zelf emotioneel aan toe bent. Pas dan maak je ook de juiste keuze.

Ontwerp en goedkeuring

Weet je welke soort steen je wilt gebruiken, dan is de volgende stap het ontwerpen van de grafsteen. De meeste mensen laten dit doen bij de steenhouwerij. Het ontwerp moet vaak worden goedgekeurd door de begraafplaats of gemeente. De wet stelt geen eisen aan grafmonumenten, tenzij het om een monumentale begraafplaats gaat. De gemeente en de begraafplaats hebben daarentegen vrijwel altijd een reglement met eisen over de afmeting, het materiaalgebruik, de fundering en dergelijke. Per gemeente/begraafplaats is dit verschillend dus kijk dit goed na. Hoe lang het duurt dat je een grafsteen kunt plaatsen is ook hiervan afhankelijk. Dit proces van goedkeuren kan namelijk enkele weken in beslag nemen.

Levertijd en productie van de grafsteen bij steenhouwerij

Nadat het ontwerp is goedgekeurd, gaat de (door jou gekozen) steenhouwer aan de slag met het produceren van de grafsteen. Hoe lang dit duurt kan variëren, maar neemt doorgaans enkele weken in beslag. Vaak moet een door jouw gekozen grafsteen eerst nog geïmporteerd worden en dat kan een levertijd geven van 15 tot 20 weken. Kies je een grafsteen uit de monumententuin van de grafsteen steenhouwerij dan is de levertijd meestal ongeveer 6 weken. Pas daarna kan de steenhouwerij bezig met het graveren van de inscriptie.

Plaatsen van grafsteen op de begraafplaats

Zodra alles klaar is, wordt de grafsteen naar de begraafplaats getransporteerd en geplaatst. Dit laatste proces kan ook variëren. Ook voor het plaatsen van een grafsteen heeft elke gemeente haar eigen regels opgesteld. Daarin staan ook wie de grafsteen mag plaatsen. Soms mag alleen de steenhouwer het grafmonument plaatsen, vaak mogen nabestaanden dit zelf doen.

QR-code op grafsteen plaatsen

Bij IkZalJeNietVergeten.nl begrijpen we dat het herdenken van dierbaren verder gaat dan alleen het fysieke monument. Daarom bieden wij de mogelijkheid om een persoonlijke QR-code op de grafsteen te plaatsen, die linkt naar een speciale herdenkingspagina op onze website. Op deze herdenkingspagina kun je herinneringen delen, foto’s uploaden en berichten achterlaten voor je dierbare. Bekijk hier een voorbeeld van zo’n herdenkingspagina.

Waarom een QR-code op het graf?

Het toevoegen van een QR-code op het graf geeft je de kans om de herinnering levend te houden en te delen met de bezoekers van het graf. Je kunt deze qr-code door de steenhouwer in het steen laten graveren, maar wij kunnen je ook een weerbestendig RVS plaatje leveren die je zelf kunt plaatsen waar je maar wilt.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze diensten en de mogelijkheid om een persoonlijke herdenkingspagina te creëren.