Gezina Coes-Pleij

Geboren: 03-02-1876 te Vriezenveen
Overleden: 05-12-1958 te Vriezenveen

Beluister het geluidsfragment over de jeugdherinneringen van haar zoon Ben Coes (1910-2004). Ben werd later hoofd van de technische dienst bij Jansen & Tilanus.

Gezina Coes-Pleij
Gezina Coes-Pleij

Ze was een dochter van Bertus Pleij en Gezina Smelt. Ze was een rechtvaardige en sociale vrouw.

Op 14-04-1898 is ze getrouwd met Bernard Coes. Samen kregen zij 9 kinderen (hun eerste kindje Gerrit Coes overleed helaas, waarna de zoon die daarna geboren werd ook de naam Gerrit kreeg).

Bernard Coes en Gezina Coes-Pleij
Bernard Coes en Gezina Coes-Pleij

Ze heeft haar neefje Leonard Pleij liefdevol opgenomen in hun gezin, nadat zijn moeder in het kraambed was overleden. Na het overlijden van haar man in 1935 is ze een manufacturenwinkel aan het Westeinde 596 begonnen en naaide ze kleren voor anderen om haar grote gezin te kunnen onderhouden.

In de vroege ochtend van 5 december 1958 is ze in haar slaap overleden.

Fotogalerij


Tekst door Gezina (”Opoe Coes” genoemd door haar kleinkinderen) in hun trouwbijbel geschreven. Met potlood, want in die tijd hadden de gewone mensen nog geen pen. Op school leerde je toen nog schrijven met een griffel op een lei. Gerrit Coes was hun eerste kindje, die helaas maar zeer kort geleefd heeft. Hij ligt ergens op het oude gedeelte van de begraafplaats begraven, maar tot heden is onbekend waar.
Trouwbijbel Bernard Coes en Gezina Pleij.
Beste lezer, deze pagina is nog in bewerking, dus kom zeker nog eens terug!

Ook herinneringen bewaren op ikzaljenietvergeten.nl?
Meld je aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties