Wat te doen als je iemand dood aantreft

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar wat moet je doen als je een dood iemand vindt? En hoe weet je zeker dat diegene echt overleden is. Hoe controleer je of iemand nog leeft?

Hoe weet je of iemand dood is?

Het eerste wat je doet is controleren of iemand wel echt dood is. Om erachter te komen moet je de hartslag (polsslag) controleren.

Controle van de hartslag

Let op: controleer een hartslag van iemand anders altijd met je wijsvinger en middelvinger. In je duim voel je namelijk je eigen hartslag in plaats van die van het slachtoffer. Dat komt doordat de slagader midden over je duim loopt, bij de andere vingers loopt deze aan weerszijden. Duw ook vooral niet te hard, de kans bestaat dan dat je de slagader dichtdrukt en geen hartslag voelt.

De controle van de hartslag (ook wel polsslag genoemd) kan op meerdere plekken op het lichaam. De hartslag controleer je aan een slagader, deze pulseren. Een gewone ader pulseert niet

Hartslag controleren aan de hals

De hartslag bij de hals is beter te voelen, omdat deze aders groter zijn dan de polsslagader. Nadeel is dat deze slagaders in de hals moeilijker te vinden zijn. De halsslagaders liggen aan weerszijden van de luchtpijp.

Zie de uitleg in onderstaand filmpje. Hierdoor krijg je een beter beeld bij wat je moet doen en op welke plek je je vingers moet plaatsen om de hartslag het beste te voelen:

Hartslag controleren aan de pols

De polsslag kan je voelen aan de binnenzijde van de pols aan de duimkant. Vergis je niet in de oppervlakkige aders die je ziet lopen, dit zijn de gewone aders. Leg je wijs- en middelvinger op de juiste plaats (meestal  precies in lijn met de duim als je die omhoog doet en dan ongeveer 2 cm vanaf de hand). Geef lichte druk totdat je de slagader voelt kloppen.

In onderstaand filmpje kan je een polscontrole zien:

Dood vaststellen door druk op de oogbol

Wat als je geen hartslag voelt? Bij het gebruik van bijvoorbeeld slaapmiddelen of bij verhanging of bloedvergiftiging kan er een niet-voelbare hartslag zijn. De beste methode om zeker te zijn dat iemand dood is gaat dan als volgt:

Druk je vinger tegen de zijkant van de oogbol van het slachtoffer. Keert na afloop de pupil niet meer terug naar de oorspronkelijke stand, dan is de persoon onomstotelijk overleden. Doordat onmiddellijk na overlijden de spierspanning wegvalt, vervormen de pupillen van een dood iemand.

Wat te doen bij dood door misdrijf of zelfdoding

Bel direct 112 wanneer je iemand dood aantreft en je vermoedt dat de persoon is overleden door verdachte omstandigheden. Bijvoorbeeld als gevolg van zelfdoding of een misdrijf. Laat eventuele sporen intact. Geef aan waar je de overleden persoon hebt gevonden. Na de melding zal de politie met spoed naar je toekomen.

Wat doen als dierbare thuis is overleden

Als iemand thuis een natuurlijke dood sterft, moet je de huisarts bellen. De huisarts zal dan zo snel mogelijk langskomen en een verklaring van overlijden opstellen.

Wat doe je als je een dood iemand vindt?

Stel je bent de eerste die merkt dat je buurman of buurvrouw (vermoedelijk) is overleden. Wat moet je dan doen? Bel altijd als eerste 112 omdat je als leek nooit zomaar de dood van iemand mag vaststellen. Zij kunnen dan beslissen wat er verder moet gebeuren. Als je eerst de familie belt kan het zijn dat je daardoor kostbare minuten verliest waarmee de persoon nog gereanimeerd had kunnen worden. De huisarts zal vervolgens de nabestaanden informeren zodra de dood officieel is vastgesteld.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties